Stop, vsiljivec!

raziskovalne 2012 10

Področje: tehniške vede

Šola: ŠCV, Elektro in računalniška šola

Avtorji: Nives Bricman, Blaž Blažinčič, Aljaž Duh

Mentorji: Islam Mušić, Ajda Kamenik

Nagrade: Naloga je prejela na regijskem tekmovanju Zlato priznanje
                Naloga je prejela na državnem tekmovanju Zlato priznanje.

Dandanes nas internet in njegove storitve spremljajo povsod. Zavedati se moramo nevarnosti, ki nas lahko doletijo pri uporabi spleta. Še bolj pomembno pa je to, kako ravnati v teh primerih in preprečiti posledice.
Zanimala nas je osveščenost uporabnikov - kakšen je njihov odziv oziroma ali sploh prepoznajo potencialne grožnje. Z anketo napisano v programskem jeziku C#, torej izvršljivo datoteko, smo želeli potrditi hipotezo, da si uporabniki interneta na svoj računalnik nameščajo programe, ki utegnejo biti škodljivi. Na strežniku smo postavili spletno stran, iz katere si je možno prenesti anketo. Naša napisana aplikacija se je povezovala na MySQL SUPB.
V bazo so se pošiljali odgovori rešenih anket. Vsaka rešena anketa je dokaz, da je program (v tem primeru anketa) pristal na računalniku. Vsi anketiranci pa so potencialni kandidati, ki bi jih lahko doletela zloraba, če bi bila anketa zlonamerni program. Ob analiziranju smo ne glede na vse ugotovili, da se tudi v realnosti še najdejo taki ljudje.
Šli smo še dlje, pripravili smo "phishing" spletno stran za socialno omrežje facebook. Želeli smo se prepričati, koliko ljudi je pozornih na URL naslove, preden svoje podatke posredujejo spletnim stranem. V bazo smo shranili prvo črko gesla, ostalo smo nadomestili z zvezdico. Kmalu nam je bilo sporočeno, da so odkrili našo prevaro in nas prijavili spletnim organom. Čeprav nismo imeli slabih namenov in so vsa gesla ostala skrita, smo spletno stran ugasnili.
Na temo varnosti na internetu smo posneli še film. V njem smo želeli prikazati primer identične spletne strani facebook-a. V posnetku heker pretenta nevednega uporabnika in mu posreduje svoje podatke.

Raziskovalna naloga (PDF)

Oznake:

Deli:

Šolski center Velenje

Mavrica znanja z vami že 60 let

O nas

Izdelava: Steerscape

Lastniško zaščiteno © 2024.