RFID identifikacija

raziskovalne 2008 3

Področje: tehnične vede

Šola: ŠCV, Elektro in računalniška šola

Avtorji: Klemen Glušič

Mentorji: Peter Vrčkovnik, Zvone Cencen

Nagrade: Naloga je prejela na regijskem tekmovanju Bronasto priznanje
                Naloga je prejela na državnem tekmovanju Srebrno priznanje.

Orientacijski tek je šport ali rekreativna dejavnost, ki navadno poteka v naravi, gozdovih ali mestnih parkih. Tekmovalec orientacist mora v čim krajšem času s pomočjo karte in kompasa preteči ali prehoditi svojo pot. Ta je označena na karti s krožci, v naravi pa s kontrolnimi točkami, oranžno belimi zastavicami. Vrstni red točk je vnaprej določen, med kontrolnimi točkami pa si vsak sam izbira pot. Na stojalih na kontrolnih točkah je poleg zastavice luknjač, s katerim tekmovalec preluknja svoj kontrolni karton in s tem potrdi svojo navzočnost na kontrolni točki.

Takšen način identificiranja predstavlja nepotrebno izgubo časa, kar je v današnjem tempu življenja nedopustno. Poleg tega delo zahteva dodatno delovno mesto zaradi ročnega pregledovanja vseh kontrolnih kartonov.

Z raziskovalno nalogo z naslovom Razvoj radiofrekvenčne identifikacije sem raziskal samodejni proces overjanja, ki od vsakega tekmovalca odčita identifikacijsko številko ter jo posreduje centralnemu sistemu. Pri tem je vsak tekmovalec opremljen s svojo unikatno RFID oznako, ki je lahko v različnih oblikah, bodisi v obliki kartice ali pa je vgrajena zapestnica. V raziskovalni nalogi sem za oznake uporabil RFID kartice, ki jih je s pomočjo antene prebral čitalnik RFID oznak. Ta je desetmestne kode oznak pretvoril v binarno kodo in jih preko RS232 signala poslal na mikrokrmilnik, kjer so se shranile v pomnilnik. Sistem sem nadgradil z mobilnim telefon, katerega naloga je bila, da je poslal SMS s časom zaznave ter kode oznak.

Takšen sistem omogoča samodejno registracijo tekmovalcev ob prihodu do posameznih orientacijskih točk, kjer se zabeležijo identifikacija in čas tekmovalca.

Raziskovalna naloga (PDF)

Oznake:

Deli:

Šolski center Velenje

Mavrica znanja z vami že 60 let

O nas

Izdelava: Steerscape

Lastniško zaščiteno © 2024.