srssersssdgimvssmicdsd

ERS_slideshow (17)
ERS_slideshow (16)
ERS_slideshow (15)
ERS_slideshow (14)
ERS_slideshow (13)
ERS_slideshow (12)
ERS_slideshow (11)
ERS_slideshow (10)
ERS_slideshow (9)
ERS_slideshow (8)
ERS_slideshow (7)
ERS_slideshow (6)
ERS_slideshow (5)
ERS_slideshow (4)
ERS_slideshow (3)
ERS_slideshow (2)
ERS_slideshow (1)
LOGO_DVIG_DIGITALNE-KOMPETENCE_horizontalni-768x296
previous arrow
next arrow

Terarij

Področje: tehnične vede

Šola: ŠCV, Elektro in računalniška šola

Avtorji: Jure Prikeržnik, Zala Pia Lipičnik

Mentorji: Peter Vrčkovnik, Nada Pirnat

Nagrade: Naloga je prejela na regijskem tekmovanju Bronasto priznanje
                Naloga je prejela na državnem tekmovanju Srebrno priznanje.

Namen raziskovalne naloge z naslovom Terarij je izdelati avtomatiziran terarij in opazovati obnašanje organizmov v njem. Avtomatizacija terarija zajema krmiljenje življenjskih pogojev tako, da je stanje v njem enako naravnemu ekosistemu. Za primerjavo sva uporabila ekosistem v naravnem okolju, naseljen z isto vrsto organizma.
Najprej je bilo potrebno izdelati terarij in vanj dodati naprave, s katerimi sva krmilila dejavnike v terariju – toplomer, vlažilec, luč. Podatke sva pridobivala: s kvantitativnim opazovanjem – meritve sva izvajala s pomočjo higrometra, ph-metra, termometra; s kvalitativnim opazovanjem – čutila.
Iz knjig ter interneta sva poiskala lastnosti ter življenjske potrebe organizmov, za katere sva pripravila življenjski prostor ter jih opazovala. S pomočjo opazovanj in podatkov o organizmih, kako se le-ti odzivajo na določene razmere in dejavnike, sva jim prilagajala življenjske razmere. 
Z opazovanjem in primerjavo obeh življenjskih prostorov sva ugotovila, kako oba organizma v določenih pogojih reagirata in si opazovanja zapisovala.
Z raziskavo sva želela dokazati, da se lahko v zaprtem ekosistemu popolnoma približava naravnim dejavnikom in da tehnična oprema ustreza danim nalogam vzdrževanja umetnega ekosistema.
Glede na to, da sta se organizma dobro odzivala na okolje in se nanj privadila, sva z opazovanji in rezultati opazovanj zadovoljna.

Raziskovalna naloga (PDF)

Arhiv

Spremljajte nas na socialnih omrežjih

Osnovni podatki

Elektro in računalniška šola
Trg mladosti 3,
3320 Velenje

03 89 60 600
03 89 60 660