srssersssdgimvssmicdsd

ERS_slideshow (17)
ERS_slideshow (16)
ERS_slideshow (15)
ERS_slideshow (14)
ERS_slideshow (13)
ERS_slideshow (12)
ERS_slideshow (11)
ERS_slideshow (10)
ERS_slideshow (9)
ERS_slideshow (8)
ERS_slideshow (7)
ERS_slideshow (6)
ERS_slideshow (5)
ERS_slideshow (4)
ERS_slideshow (3)
ERS_slideshow (2)
ERS_slideshow (1)
LOGO_DVIG_DIGITALNE-KOMPETENCE_horizontalni-768x296
previous arrow
next arrow

  • Domov
  • Pozicioniranje sončnih celic

Pozicioniranje sončnih celic

Področje: tehniške vede

Šola: ŠCV, Elektro in računalniška šola

Avtorji: Leon Gros, Tadej Hrastnik

Mentorji: Peter Vrčkovnik

Nagrade: Naloga je prejela na državnem tekmovanju Bronasto priznanje.

Dandanes smo se začeli vse bolj zavedati, da v prihodnosti ne bomo imeli več na razpolago fosilnih goriv (neobnovljiv vir), saj jih nam narava daje vse manj. Zaloge teh goriv so vse manjše in znanstveniki so prepričani, da je le-teh še za kakšno stoletje. Tako pa so odkrili, da je možno uporabljati viri, ki se nikoli ne izrabijo, za to jim rečemo obnovljivi viri oz. alternativni viri energije. To so svetloba sonca, voda, veter ipd. Ti viri bodo v prihodnosti postali najpomembnejši in s tem edini način za pridobivanje energije. Najin namen in cilj naloge oz. izdelka je, da s pomočjo sončnih celic oskrbimo naprave z električno energijo. Pokazati hočeva možen način izkoristka sončne svetlobe, ki jo s pomočjo modula sončnih celic spremenimo v električno energijo. 

Pri projektnem delu Krmiljenje sončnih celic je kar nekaj potrebnih elementov in materiala. Osnovna oblika projekta daje ogrodje, ki je iz železnega materiala. Sestavljen je iz spodnjega dela, na katerem so pritrjena kolesa za lažje premikanje po prostoru in prostor za akumulator ter ostalo elektronsko krmilno tehniko. Ogrodje ima dva ležaja, ki služita za premikanje po X in Y osi. Na vrh pa je pritrjen kolektor sončnih celic. 
Za napajanje elektronskih krmilnih naprav in shranjevanje električne energije se bo uporabljal navaden 12V avtomobilski akumulator. Glavni del je kolektor sončnih celic, ki je sestavljen iz 36 fotovoltaičnih celic. Uporabila bova tudi elektronski krmilnik, ki bo krmilil napajanje in odvzem električne energije iz in v akumulator. Za zahtevnejše porabnike pa bomo uporabili usmernik, ki iz 12V enosmerne napetosti usmeri na 230V izmenične napetosti.

Raziskovalna naloga (PDF)

Arhiv

Spremljajte nas na socialnih omrežjih

Osnovni podatki

Elektro in računalniška šola
Trg mladosti 3,
3320 Velenje

03 89 60 600
03 89 60 660