srssersssdgimvssmicdsd

ERS_slideshow (17)
ERS_slideshow (16)
ERS_slideshow (15)
ERS_slideshow (14)
ERS_slideshow (13)
ERS_slideshow (12)
ERS_slideshow (11)
ERS_slideshow (10)
ERS_slideshow (9)
ERS_slideshow (8)
ERS_slideshow (7)
ERS_slideshow (6)
ERS_slideshow (5)
ERS_slideshow (4)
ERS_slideshow (3)
ERS_slideshow (2)
ERS_slideshow (1)
LOGO_DVIG_DIGITALNE-KOMPETENCE_horizontalni-768x296
previous arrow
next arrow

  • Domov
  • Oljno hlajenje osebnega računalnika

Oljno hlajenje osebnega računalnika

Področje: tehniške vede

Šola: ŠCV, Elektro in računalniška šola

Avtorji: Jure Klančnik, Matic Žolger

Mentorji: Uroš Remenih

Osnovni namen najine raziskave je bil, da preveriva, kako računalnik deluje v motornem olju. Izvirna ideja je prišla od skupnega prijatelja, ki je takrat predlagal, da bi raziskala, kako računalnik deluje v »Baby« olju, ampak zaradi finančnih sredstev to ni bilo mogoče.
Namen raziskave pa je bil, da se preveri in razišče, kako računalnik deluje v olju in če je to sploh uporabno na daljši rok.
Rezultati so pokazali, da je tovrstna rešitev še dokaj uporabna; saj so bili rezultati zadovoljivi, sploh pri temperaturi in delovanju računalnika. Zaradi barve in vonja olja pa ta rešitev ni ustrezna, saj nima esteskega izgleda in ima moteč vonj, zato je takšen računalnik najbolje uporabljati v dobro prezračenih prostorih.
Uporabnost takšnega računalnika, ki smo ga potopili v olje, pa je več kot zadovoljiva, saj računalnik deluje brezhibno in brez napak. Padec temperature je bil zelo opazen, kar pomeni, da bi lahko takšno metodo hlajenja uporabljali tudi na novejših in močnejših računalnikih, katerim se komponente bolj segrevajo zaradi delovanja.
Olje je dobro služilo svojemu namenu, saj je shladilo CPE do nizke temperature, katero lahko drugače dosežemo z močnejšimi ventilatorji in dragim hladilnikom, ki pa morajo biti pravilno postavljeni. Če je računalnik v olju, potrebujemo hladilnik z ventilatorjem na CPE, kateri bo dovajal hladno olje med rebra hladilnika in na CPE.
Uporabila sva dve metodi, in sicer hlajenje z oljem brez zunanjega hladilnika in pa hlajenje olja z zunanjim hladilnikom. S preizkusom teh dveh metod sva ugotovila, katera metoda je najbolj ustrezna.

Raziskovalna naloga (PDF)

Arhiv

Spremljajte nas na socialnih omrežjih

Osnovni podatki

Elektro in računalniška šola
Trg mladosti 3,
3320 Velenje

03 89 60 600
03 89 60 660