Dejavnosti 20. 12. 2018 za 4. TRA in 4. TRB

Dijake 4.TRA in 4. TRB razreda obveščamo, da se bodo v četrtek, 20. 12. 2018, ob 8. uri odpeljali izpred avtobusne postaje v Ljubljano. Tam si bodo najprej (ob 10.15 uri) ogledali gledališko predstavo Hlapci (predstava traja 3 ure) v izvedbi Slovenskega narodnega gledališča Drama.
Hlapci so eno tistih kanonskih besedil, ki nenehno izzivajo, zastavljajo temeljna vprašanja in zahtevajo poglobljen razmislek. Cankar jih je pisal leta 1909, jih zasnoval kot politično satiro, a se je ta v tretjem dejanju sprevrgla v »tragiko«, kot je to sam označil. Čeprav ne gre za tragedijo po klasičnih merilih, pa je boleča usoda junaka učitelja Jermana, pokončnega in moralnega intelektualca, ki se mora umakniti političnemu pragmatizmu, koristoljubnemu sprenevedanju, zlorabam in manipulacijam, postavila model delovanja političnih mehanizmov, ki se v pri nas v 110 letih od nastanka igre ni bistveno spremenil. Hlapci so izšli leta 1910, v hipu povzročili škandal in ogorčene odmeve, cenzura je prepovedala uprizoritev na odru. Uprizorjeni so bili šele po Cankarjevi smrti, leta 1919, najprej v Trstu, potem pa še v Zagrebu in 11. decembra v Ljubljani, na odru današnje Drame. Vse do danes je ta drama s pomenljivim naslovom paradigmatično besedilo, s katerim označujemo politične razmere in odnos do oblasti. V številnih interpretacijah in še številnejših citatih so posamezni deli besedila pridobili širok spekter pomenov, vse od neprizanesljive kritike narodovega značaja pa do buditeljskih, narodotvornih gesel. Posamezni dramski liki so postali sinonim za prepričanje, držo in etos ali za odsotnost in nekonsistentnost vsega tega. Cankarjeva kritična diagnoza naroda še zmeraj provocira in vsakokratna uprizoritev je tudi svojevrsten odgovor nanjo. Spremljevalci so:
Razred Spremljevalci Št. dijakov
4.TRA Beti TOMIC, prof., Islam MUŠIĆ, prof. 24
4.TRB Tomislav NOVAK, prof., Gregor HRASTNIK, univ. dipl. inž. 20
Cena je 17 evrov.  Znesek bodo dijaki poravnali preko položnice, ki jo bodo prejeli po pošti v mesecu januarju. Karte bodo dijaki dobili pri spremljevalcih pred predstavo. Dijake opozarjamo, da se morajo v Slovenskem narodnem gledališču Drama Ljubljana kulturno obnašati. Po predstavi (okrog 13.15 ure) se dijaki odpravijo na kosilo in potem se izpred SNG (kjer so prej stopili z avtobusa) odpeljejo do Fakultete za računalništvo in informatiko (Večna pot 113). Tam jih bodo popeljali po fakulteti. Dejavnosti bodo predvidoma zaključene do 17. ure, ko se dijaki odpravijo na avtobuse, ki jih bodo čakali pred fakulteto in se odpeljejo proti domu, kamor se predvidoma vrnejo ob 18.15 uri.

Pripravili: Nataša Meh Peer Petra Mastnak, prof.

Oznake:

Deli:

Šolski center Velenje

Mavrica znanja z vami že 60 let

O nas

Izdelava: Steerscape

Lastniško zaščiteno © 2024.