Zaključek projekta My machine

my machine 2016

V četrtek, 16. 6. 2016, smo se dijaki ŠC Velenje in mentor Uroš Remenih odpravili v Ljubljano na odprtje razstave My machine, na kateri je z izdelanim prototipom sodeloval tudi Šolski center Velenje, projekt My machine pa koordinira Institut Josef Stefan v Ljubljani.

Na začetku šolskega leta so na Osnovni šoli Griže in njenih podružnicah učenci narisali risbe in pojasnili zamisli delovanja številnih zanimivih naprav, ki so jih poimenovali  »sanjski stroji«. Nato so se povezali s Šolskim centrom Velenje, kjer so dijaki, študenti in mentorji izbrali najprimernejši in najbolj zanimiv »sanjski stroj«. Izbrali so pripomoček za varno vožnjo v avtu, ki preverja hitrost vožnje. Ta pripomoček je majhen semafor, ki ga postavimo v avto. Če je hitrost višja od omejitve, se na semaforju prižge rdeča luč, če pa voznik vozi po omejitvah, sveti zelena.

Najprej je študent informatike na VSŠ Velenje Blaž Blažinčić razvil idejno zasnovo izdelka, s poudarkom na področju zajemanja in obdelave podatkov. Dijak Dejan Sevčnikar (strojni tehnik) iz Strojne šole je nato je narisal in s 3D tiskalnikom natisnil ohišje za semafor, dijak David Dominković (elektrotehnik) iz ERŠ pa je dodal elektroniko ter mikrokrmilnik Arduino za komunikacijo s telefonom. Nato sta dijaka tehnika računalništva iz ERŠ (Jan Liber in Marko Plankelj) razvila mobilno aplikacijo, ki bere trenutno hitrost in jo primerja z omejitvijo.

Z zadovoljstvom ugotavljamo, da smo v projektu z zelo zanimivim pristopom pri zbiranju idej sodelovali z OŠ Griže. Tudi pri realizaciji prototipa je pomembno sodelovanje treh šol Šolskega centra Velenje (Višje strokovne šole, Strojne šole ter Elektro in računalniške šole). Nastal je zanimiv izdelek, takšen pa je bil tudi odziv na razstavi v Ljubljani.

Nekaj utrinkov najdete v naši galeriji slik.

Oznake:

Deli:

Šolski center Velenje

Mavrica znanja z vami že 60 let

O nas

Izdelava: Steerscape

Lastniško zaščiteno © 2024.