Ker nam ni vseeno

Na ŠC Velenje, ERŠ, poskušamo vključiti dijake tudi v aktivnosti v naravi. Narava je vendarle naša »najboljša učiteljica«. To zanesljivo še vedno drži.

Ob svetovnem dnevu voda (22. marec) je bila  letošnja tema »NE PREZRIMO NIKOGAR«.  Z dijaki 1. in 2. letnikov smo se v sodelovanju z MO Velenje udeležili čiščenja okolice MIC, stadiona Velenje, Škalskega jezera, železniške postaje Velenje in okolice gasilskega doma Velenje. Naše mesto se ponaša s čistočo, ampak še vedno se ob takšni aktivnosti nabere zajetna količina odpadkov  – tudi kakšno kolo ob brežini jezera se najde vmes. In ker je med odpadki v naravi in podtalnico zelo tanka meja, je taka aktivnost neposredno povezana z ozaveščanjem o pomenu pravilnega odlaganja odpadkov, če želimo tudi tako slediti letošnji temi, da bi do leta 2030 imeli vsi ljudje varno preskrbo s pitno vodo.

Ob svetovnem dnevu Zemlje (22. april), s temo okoljska in podnebna pismenost, in ob mednarodnem tednu  gozdov (25. do 30. maja),  s temo «Učimo se z gozdom - gozd je modrost«, smo se z dijaki 3. letnikov ERŠ v sodelovanju z ZGS Območno enoto Nazarje (krajevno enoto Šoštanj) in MOV drugo leto zapored vključili v pogozdovanje – letos na Lubeli. Revirni gozdarji so pripravili kratko predavanje o gozdu in nas naučili nekaj o mali šoli pogozdovanja. Da si gozdovi še niso popolnoma opomogli po žledolomu in napadih lubadarja, opazi vsak naključni opazovalec, in hvaležni smo, da lahko nekoliko pomagamo.

Svetovni dan čebel (20. maj)  smo preživeli z dijaki 1. letnikov na  Grilovi domačiji  v družbi s čebelarji, zeliščarji in kustosi Muzeja  Velenje. Dijaki so se vključili v različne delavnice. Skupina pa je skuhala okusno mesno – zelenjavno enolončnico z zelišči. Dan je potekal ob visokih temperaturah nekoliko lenobno, kar še kako prija ob sicer hitrem življenjskem tempu.

                                                                                                Nada Pirnat

Oznake:

Deli:

Šolski center Velenje

Mavrica znanja z vami že 60 let

O nas

Izdelava: Steerscape

Lastniško zaščiteno © 2024.