Dan v Evropskem parlamentu

Dijaka 2. ET oddelka, Jan Konečnik in Jon Majdak, sva se pod mentorstvom gospe Nataše Meh Peer ter s prisluženim nazivom Dijaka ambasadorja EU v sklopu projekta Euroscola v spremstvu gospe Beti Tomic udeležila tridnevnega izleta v Strasbourg. Pot je bila naporna, saj smo se vozili kar dolgih 13 ur. Tja smo se odpravili v četrtek, 28. 11. 2019,  v zgodnjih jutranjih urah. Ko smo zvečer prispeli v Francijo, smo si najprej ogledali praznično mesto Strasbourg, ki žari v soju božično-novoletnih lučk ter se sprehodili po božičnem sejmu. Ogledali smo si tudi mogočno gotsko katedralo. Nato smo se odpravili na večerjo ter se nastanili v hotelu.

Naslednji dan smo ves dan preživeli v Evropskem parlamentu. Preden smo vstopili v stavbo, so nas temeljito pregledali, tudi z rentgenskimi napravami. Po zajtrku v restavraciji Evropskega parlamenta smo odšli v Veliko dvorano, kjer smo najprej prisluhnili kratkim predstavitvam vseh prisotnih držav. Prisluhnili smo tudi uslužbencem Parlamenta, ki so nam predstavili organe in vizije EU. Nato je sledilo kosilo in kasneje smo dobili nalogo, da se razvrstimo v skupine po štiri, pri čemer mora biti vsak član iz druge države članice EU. Dobili smo vprašalnike, kjer je bilo vsako vprašanje v drugem jeziku EU. Vprašanja so bila o Evropski uniji. Tako smo s pomočjo drugih prisotnih poskušali odgovoriti na zastavljena vprašanja.

Nato smo se razvrstili po temah, ki smo jih imeli že vnaprej določene. Najina tema je bila Odnos mladih do alkohola in drog. Skupaj z vrstniki iz drugih držav smo debatirali o temi ter prišli do rešitev, ki smo jih zatem predlagali v Veliki dvorani. Vsaka skupina je morala s svojim predstavnikom v sklepni razpravi predstaviti problem ter ponuditi način, kako se naj EU loti reševanja tega problema. Razpravljali smo lahko v angleščini, francoščini ali nemščini, saj so te jezike prevajalci nenehno simultano prevajali. Za predlagane rešitve smo morali tudi glasovati. Na koncu razprave smo prisluhnili Odi radosti, himni Evropske unije. Po napornem 10-urnem dogajanju v parlamentu smo imeli le še dve uri časa za večerjo in poslovilni sprehod po mestu. Po povratku v hotel smo od utrujenosti kar hitro zaključili dan, saj smo se zavedali, da nas v soboto čaka še pot v domovino.

Ta nepozabna izkušnja nama je zagotovo pomagala pobliže spoznati funkcije Evropskega parlamenta, spoznala pa sva tudi ogromno novih prijateljev iz Slovenije ter drugih držav članic Evropske unije.

Jan Konečnik, 2. ET

Oznake:

Deli:

Šolski center Velenje

Mavrica znanja z vami že 60 let

O nas

Izdelava: Steerscape

Lastniško zaščiteno © 2024.