srssersssdgimvssmicdsd

ERS_slideshow (17)
ERS_slideshow (16)
ERS_slideshow (15)
ERS_slideshow (14)
ERS_slideshow (13)
ERS_slideshow (12)
ERS_slideshow (11)
ERS_slideshow (10)
ERS_slideshow (9)
ERS_slideshow (8)
ERS_slideshow (7)
ERS_slideshow (6)
ERS_slideshow (5)
ERS_slideshow (4)
ERS_slideshow (3)
ERS_slideshow (2)
ERS_slideshow (1)
LOGO_DVIG_DIGITALNE-KOMPETENCE_horizontalni-768x296
previous arrow
next arrow

  • Domov
  • Magnetna fuzija kot vir energije

Magnetna fuzija kot vir energije

Področje: naravoslovne vede

Šola: ŠCV, Elektro in računalniška šola

Avtorji: Matic Knap

Mentorji: Sašo Gnilšek, Zvone Cencen

Nagrade: Naloga je prejela na regijskem tekmovanju Bronasto priznanje
               Naloga je prejela na državnem tekmovanju Bronasto priznanje.

Fuzijska energija je energija, ki napaja sonce in ostale zvezde, pri kateri se lahka jedra zlivajo v težja in pri tem se sprostijo ogromne količine energije. Po svetu vse bolj intenzivno potekajo raziskave na tem področju, ker bi s pridobivanjem energije na takšen način bistveno manj onesnaževali ozračje, pridobili pa bi relativno veliko energije. 

Raziskoval sem, zakaj je tako težko doseči fuzijo, na kakšne načine lahko pridobivamo energijo s fuzijo na zemlji in kakšne zahteve bi morali izpolniti. 
Raziskovalno delo sem opravljal s pomočjo svetovnega spleta, knjig, ter mnenj in predstavitev strokovnjakov na predstavitvi fuzije v Ljubljani. Raziskal sem, kakšna je reakcija zlivanja jeder Tritija (izotop vodika) in Devterija (izotop vodika), kar nam je sicer že znano več kot 30 let.
Glavna tema naloge je bil tokamak “posoda” v kateri zadržujemo plazmo s pomočjo magnetnega polja, kakšno vlogo ima divertor (del tokamaka, ki »čisti« plazmo) v tokamaku ter kako segrevamo plazmo poleg ohmskega gretja. 
Zanimalo me je tudi, kako daleč so s projektom ITER in kdaj približno lahko pričakujemo prvo plazmo, kako Slovenci sodelujemo pri tem projektu in kaj je glavni problem pri pridobivanju energije s fuzijo. 

Z raziskovalnim delom sem pridobil ogromno znanja, ugotovil sem, da se nam obeta revolucija na področju energije in zmanjšanje emisij izpustov toplogrednih plinov v ozračje. Glede na rezultate mojega raziskovanja menim, da bi bilo potrebno več investiranj na področju fuzijske energije. 
Do izgradnje komercialnega fuzijskega reaktorja, pa ugašajte luči, da prihranimo zemlji nekaj smrtonosnih plinov, ki jo uničujejo.

Raziskovalna naloga (PDF)

Arhiv

Spremljajte nas na socialnih omrežjih

Osnovni podatki

Elektro in računalniška šola
Trg mladosti 3,
3320 Velenje

03 89 60 600
03 89 60 660