srssersssdgimvssmicdsd

ERS_slideshow (17)
ERS_slideshow (16)
ERS_slideshow (15)
ERS_slideshow (14)
ERS_slideshow (13)
ERS_slideshow (12)
ERS_slideshow (11)
ERS_slideshow (10)
ERS_slideshow (9)
ERS_slideshow (8)
ERS_slideshow (7)
ERS_slideshow (6)
ERS_slideshow (5)
ERS_slideshow (4)
ERS_slideshow (3)
ERS_slideshow (2)
ERS_slideshow (1)
LOGO_DVIG_DIGITALNE-KOMPETENCE_horizontalni-768x296
previous arrow
next arrow

Gorivne celice

Področje: tehniške vede

Šola: ŠCV, Elektro in računalniška šola

Avtorji: Srečko Pajenk, Rok Podjavoršek

Mentorji: mag. Janko Malovrh

Sva dijaka zaključnega letnika programa elektrotehnik energetik in v tej raziskovalni nalogi bova predstavila gorivne celice. Najprej nekaj o delovanju gorivnih celic. Znotraj celice poteka elektrokemična reakcija. Celica je sestavljena iz katode, anode, elektrolita in prevodne snovi. Vodik dovajamo v gorivno celico k anodi. Tam spusti svoj elektron, ki se po žici poda na pot proti katodi. Pri katodi pa spuščamo kisik, ki sprejme elektrone in nastane oksidni ion. 
Nadaljevala bi z vrstami gorivnih celic: Alkalne gorivne celice (delujejo s čistim vodikom in kisikom), fosfor-kislinske gorivne celice (delujejo na temperaturah med 180 in 200°C), gorivne celice s trdimi polimeri (V teh celicah kot elektrolit uporabljamo tanek sloj polimera v obliki trakov), gorivne celice s staljenim karbonatom (V teh celicah kot elektrolit uporabljamo alkalne kovinske karbonate) in direktno metanolske gorivne celice (Za razliko od ostalih gorivnih celic jih poganja čisti metanol zmešan s paro). 
V nalogo sva vključila še uporabo gorivnih celic in pridobivanje vodika. Gorivne celice uporabljamo predvsem za prevozna sredstva. Uporabljajo se tudi za sisteme ogrevanja, v industriji, v vojski, vesoljski tehniki in drugje. Največkrat pridobivamo vodik z elektrolizo vode, kadar imamo viška električne energije. Elektroliza je kemijski postopek. Vanj moramo vložiti energijo, da sprožimo redoks reakcijo, ki razkroji spojino na elemente.

Raziskovalna naloga (PDF)

Arhiv

Spremljajte nas na socialnih omrežjih

Osnovni podatki

Elektro in računalniška šola
Trg mladosti 3,
3320 Velenje

03 89 60 600
03 89 60 660